T K

FLOKSER KİMYA - 4 Ayda S4 PROJESİ

Proje İçeriği

“4 Ayda S4” Projemiz işletmemizdeki tüm departmanların yer aldığı bir dijital dönüşüm projesidir. Flokser A.Ş ,1997 yılından beri Tekstil ve Kimya alanındaki faaliyetleriyle ISO500 ‘deki sanayi şirketlerinden biridir. Kendi yaptığı ürünler ile yurtiçi ve yurtdışında pazar lideridir. Tekstil ve Kimya iş alanlarının çok büyümesinden dolayı Üst Yönetim 4 ay gibi çok kısa bir süre içerisinde kısmi bir bölünme yapıp, Flokser Tekstil ve Flokser Kimya’nın iki ayrı tüzel şirket olması talebinde bulunmuştur. Kısmi bölünme olduğu için tüm varlıklar,borçlar, alacaklar, krediler ,bilançolar , demirbaşlar ,personeller ,ithalat/ihracat dosyaları v.b paylaştırılmıştır. Ayrıca bu bölünmeyi yaparken Flokser Kimya’nın süreçleri baştan tasarlanarak Kurumsal Kaynak Planlama uygulaması SAP ‘nin son sürümü olan HANA’ya da bu 4 ay içerisinde başarılı bir şekilde geçilmiştir. Yaptığımız projenin en önemli özellikleri : 1. Bu proje kapsamında satış ,üretim , üretim , planlama ,muhasebe, finans ,satınalma ,ithalat,ihracat insan kaynakları gibi şirketin tüm süreçleri baştan analiz edilerek kurumsal kaynak planlama uygulaması (SAP HANA) tarafından sıfırdan uyarlanmıştır. 2. E-süreç kapsamında e-defter,e-fatura,e-irsaliye, e-arşiv, e-defter, e-mutabakat , e-hesap özeti , e-cuzdan ve interaktif vergi dairesi uygulamaları devreye girmiştir. 3. SAP HANA sisteminin kurulumu tamamen bulut bilişim altyapısında yapılarak tüm lokasyonlardan erişilebilir bir alt yapıda olması sağlanmıştır. 4. İş zekası uygulaması ( Qlik Sense ) kurgulanarak özellikle Üst Yönetimin anlık raporlar alması sağlanmıştır. 5. Sanal Pos ve Bayi Yönetimi uygulamaları devreye sokularak SAP HANA ile entegre çalışmaları sağlanmıştır. 6. Robot yazılım(RPA) devreye sokularak özellikle operasyonel işlerin insan yerine robotlara yaptırılması sağlanmıştır. En önemlisi de tüm operasyon 7*24 çalışan bir şirkette yapılmıştır.


Projenin Amacı

hakan.topal@flokser.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Projemizi işletme içindeki tüm süreçleri analiz edip bu süreçleri iyileştirmek için gerçekleştirdik.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Projemizde bizler için bir çok inovasyon bulunmaktadır.En önemlileri alttaki gibidir. • Tüm süreçlerin yeniden ele alınması. • SAP ‘nin son sürümü olan HANA ‘ya tamamen bulut bir yapıda geçilmesi. • 7*24 şekilde çalışan iki şirketin sorunsuz bölünmesinin gerçekleştirilmesi. • E-Çözüm(e-defter,e-fatura,e-irsaliye, e-arşiv, e-defter, e-mutabakat , e-hesap özeti , e-cüzdan ve interaktif vergi dairesi) ,Robotik Proses Yazılımı (RPA), İş Zekası ve Sanal Pos sistemlerinin SAP HANA ile entegre çalışabilmesidir.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Üst Yönetimin tam desteğini aldık. Eğer Üst Yönetimimiz bizim arkamızda olmasaydı bu proje asla bu şekilde tamamlanmazdı.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje şirket içindeki her departmanı ilgilendiren bir dijital dönüşüm projesidir.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Projemiz sonucunda  Ürün Maliyetlendirme,  Genel Gider Kontrolü,  Kar Merkezi, Karlılık Analizi,  Masraf Yeri Muhasebesi  Malzeme ihtiyaç planlama,  Satın alma,  Stok yönetimi,  Lojistik yönetimi  Fiyatlandırma koşulları ,  Kredi ve risk yönetimi ,  Teklif takipleri ve müşteri sözleşmeleri.  Ambalajlama süreçleri  Nakliye ve Nakliye planlama  Tahmin ve ihtiyaç yönetimi  İthalat/İhracat süreçlerinde  Fire Takibi alanlarında şirketimize bir standart getirilerek verimlilik arttırılmıştır.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Projemizde 7 farklı şirketten toplam 53 kişi aktif görev almıştır. İşletmemizdeki muhasebe,finans,arge,ürge,satınalma, ithalat,ihracat,üretim,planlama ,kalite ,bakım/onarım, insan kaynakları,satış ve depodan 15 anahtar kullanıcı ve 1 proje yöneticisi dahil olmuştur.


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projemizde alttaki çözüm ortaklarımız ile beraber çalıştık.  Sap partnerimiz Vektora  Cloud Hosting ve Basis desteği için Glasshouse  E-Çözümler (E-Fatura,E-Defter,E-Arşiv,E-İrsaliye, İnteraktif vergi dairesi , E-Cüzdan,Elektronik Hesap Özeti , E-Mutabakat) için NetBT  Sap Türkiye  Robot Yazılım tarafında QBitra  Sanal Pos Sistemlerinde bakiyem.com  Abap destepi için Pivot Yazılım